Vad gör och erbjuder Sjöborgen

V

älkommen till Sjöborgen!

Smak av Malin och Peters liv och leverne

Allt började den 1 oktober 2012

Jobb ersätts av att leva livet

Här som följer är ett utdrag ur en verklighet att leva ett alternativt liv och leverne, hur idéer föds, entreprenörskap, överlevnadsinstingt och varför vi tror att resiliens är den enda riktiga vägen framåt.

Under året 2020 intervjuades Sjöborgens straxt över 5000 besökare om de vet var de är, vad och varför de är på Sjöborgen. Kan må verka lustigt, faktum var att det var få som visste om Sjöborgens vision och vad vi brinner för. Nummer två som egentligen hänger ihop med det första är att vi har fått en hel hög med frågor under åren om framförallt hur vi orkar, vad vi egentligen gör och lever på. Därför uppdateras Sjöborgen och försöker vara bättre på att kommunicera

Sjöborgen ett blue zone life med ett alternativt självhushåll liv och leverne i Sverige

Här kommer berättelsen om

Sjöborgen

När livet snurrade på och restaurangen vi drev gick bättre än någonsin, det var då det hände. Det så oväntade blev så självklart, mitt under morgonkaffet den där morgonen i oktober 2012 kom orden. Malin sväljer tuggan av den nygräddade frallan och säger: "Nu får det vara nog, vi ska göra något annat", det var då Sjöborgen föddes och våra tillbakahållna tankar släpptes lösa likt en flyende flock mustanger över den Amerikanska prärien. Inget var planerat, frågorna och tankarna studsade fram och tillbaka utan att hitta svar. Det skönaste var, nu är beslutet taget och redan efter kafferasten blev det ett möte med hyresvärden och kontraktet till restaurangen sas upp med en månads varsel.

Januari 2013 står vi helt slut efter avveklingen och allt med det, där står vi på Sjöboriansk mark som arbetslösa restauratörer med en stor ryggsäck med visioner om ett mer hållbart liv och leverne med fokus på att göra och må bra tillsammans. Denna vision och tankar kommer längre fram kallas "Vi är Sjöborgen och Sjöborgen är vi", för än idag 2021 lever vi som vi lär på riktigt.

2013 går åt till en början att hitta någon som kan stötta oss i alla tankar om att odla det vi sedan själva skall tillaga och servera till gäster på något sätt, det visar sig som en smärre chock att vår idé landade inte i god jord hos offentliga rådgivare och myndigheter som mest såg till tillväxtpotensial, hållbara budgetar och linjär ekonomi i Eu-medlens spår. Det var då nästa stora beslut myntades, för att Sjöborgen skall vara vi är det vi som ska skapa och forma det Sjöborgen vi skulle förmedla. Året gick och Sjöborgen rensades från igenväxtning med hjälp av ett skogsbolag, spis murades och gjordes av återvunnet matrial liksom hela utomhusköket, semesterstugan renoverades och köksträdgården växte i rasande fart för att tillgodose vår första vinter med mat. För sanningen är att vi gick "all in" och tog steget fullt ut att leva som självförsörjare från en dag till den andra, det innebär att vi har och aldrig haft något penga jobb utanför vårt liv och leverne på Sjöborgen för att få in kapital. Vi är självförsörjare och har gått ifrån att säga jobb till att att säga att våra dagar fylls av att leva livet.

Sjöborgen Smak från grunden, ett alternativt självhushåll liv och leverne i Sverige

Det är 2014 det händer

Livet som självhushållare kan till synes upplevas hårt, den vanligaste frågan är hur vi orkar. Vi ser det så här:
Vi lever ett liv utan arbetstid, vi äter det som vi själv odlat, plockat och fött upp. Vi behöver inte ställa om och tvinga dig till konsumtion för att vi ska överleva, lever ett liv där återbruk ordnar vår välfärd och där vår passion för äkta smakgkädje fylls på när du efterfrågar och vi kan dela med oss av Smak Av Sjöborgens liv och leverne genom det vi gör och erbjuder.

Mars 2014 blir året och tidpunkten Sjöborgen tar emot sina första gäster i utomhusrestaurangen, året går lite knackigt med bokningar och vi får till vår stora förvåning istället en "anstormning" av människor som har hört talas om paret ute i skogen som lever som SVT´s hundra procent bonde och Mandelmanns. Läget blir tillslut ohållbart och vi måste styra upp besöken på något sätt utan att skrämma bort de som vi så gärna vill förmedla våra tankar om ett gott självförsörjande liv. Vid det tillfället går all vår tid åt till att så, odla, skörda, förädla, lägga in och förvara mat inför vintern, det skall fiskas, slaktas, styckas, fodras och mark och djur skall må minnst lika gott som vi.

Tiden går och vi går in i 2015 och bokningstrycket på att komma och få smak av Sjöborgens kök ökar dramatiskt, kvar står hur vi skall möta de obokade besöken utan att det tar bort tid från vårt sammlande av vinterns mat. Det var då det hände, en som många tänkande sömlösa nätter som Sjöborgens drop-in lunch Fläsk-Tisdag föddes. Det är nu Sjöborgen öppnar upp för lunch med eld, rök, Malins raggmunkar med redigt fläsk i utomhusrestaurangen. Fläsk-Tisdag föddes för att möta vallfärden av människor som kom för att se, titta och höra med oss om rycktet från media var sant! Att den idéen skulle bli Smålands fläskigaste hitt kunde förmodlingen ingen riktigt förstå vid det tillfället, tillsammans med Sjöborgens bokade måltidsupplevelser tar vi fram till idag emot runt 5000 besökare per år på gården. Där till ska tilläggas att vi är allt oftare ute i vårt avlånga land och föreläser om det alternativa liv och leverne vi valt att leva.

Sjöborgen ett alternativt blå zon liv med svensk gastronomi och smakupplevelse i Sverige

Livet växer

Innan 2015 han sluta fick vi som grädde på vårt leverne hamna i tidningen Land som belyste vår passion för det liv vi valt att leva och förmedla, inte nog med det. Som plåster på såren att många trodde vi var helt galna och åberopade att vi måste ha ett jobb och sluta att bara gå hemma fick vi vårt första pris för det sätt vi belyser Mat & Dryck i Småland av Ostkakans Vänner. 

2016 växte den Sjöborianska trädgården allt mer och vi kände att Smak Av Sjöborgen berör och gör allt mer skillnad för många som inser att livet kan inte springa hur fort som helst utan att det snubblar. Nu har Sjöborgens Måltidsupplevelser tagit fart på riktigt, varje sällskap möts upp vid parkeringen för att bli välkommnade till Sjöborgen. Upplevelsen börjar alltid med en föreläsning om hur och varför vi valt att leva som vi gör, det berättas hur vi inte ger våra djur vilket foder som helst och att de går på ett stort område för att kunna vandra fritt. Även köksträdgården får ingen handelsgödsel eller besprutas med preparat, varken krav godkända eller inte. Det är så säkert att det man stoppar in kommer ut, alltså vi styr precis den föda vi vill äta för att må gott. Nu har Sjöborgens vision för framtidens gastronomi spridit sig så pass att det dimper ner en nominering till stora priset av Smålands och Ölands Gastronomiska akademi, i samma veva har vi nu fått så pass många förfrågningar om måltidsdrickan vi serverar exklusivt till gäster som bokat in sig på de måltidsupplevelser vi använder för att förmedla vårt sätt att se på smak. Beslutet är i stort sätt taget att vi skall starta Sjöborgens Dryckeri, Det dröjer dock till januari 2018 innan vi offentligör att vi blir dryckesproducenter. I mars levererar vi våra första smaker till restauranger och butiker i Stockholm, redan de första tio månaderna levererade vi cirka 3000 flaskor och känslan är att vi täppt till ett tomrum för alkoholfria drycker. 2019 började med en resa för Sjöborgens dricka till bocuse d'or i Lyon Frankrike för att smaksätta Visit Swedens monter. Samtidigt hittade Smak Av Sjöborgen in i barvärlden och nu föds SB-sortimentet där vi smaksätter all sköns företag och barvärlden med kundanpassade smaker med det vi själv odlat, skördat och plockat. Nu börjar vi närma oss slutet av presentationen, konstaterar att vi får inte plats med allt vi vill förmedla, men vill avsluta med ett mål vi har haft sedan 2013 då allt startade. Nämligen att kunna få förmedla vår livsstil i TV, det blev en produktion av Mastiff för Viaplay där Niklas Ekstedt åker runt i Världens Blå Zoner i serien "Konsten att leva längre" där beskrivs och visas en livsstil och livsfilosofi som stämmer överäns med  livet på Sjöborgen. Se gärna den, den förklarar så väl Sjöborgens tankar om ett smakfullt liv, får vi säga det själv tycker vi att avsnit sex är lite mer spännande. // Tack för din tid!

Sjöborgen Svensk smakupplevelse i Sverige

Tänkvärda citat ur den berättande berättelsen

Sjöborgen Svenskt blå zon liv i Sverige Småland

Citat

Fläsk Tisdag föddes för att möta vallfärden av människor som kom för att se, titta och höra med oss om ryktet från media var sant!

Slut citat

Mars 2015:

Hederspris för Mat & Dryck i ‪‎Småland‬

av Ostkakans vänner

Sjöborgen Blue Zone living, Blå Zon liv och ett alternativt självhushåll liv och leverne i Småland Sverige

Citat

Vi lever ett liv utan arbetstid, vi äter det som vi själv odlat, plockat och fött upp

Slut citat

Augusti 2016:

Sjöborgen nomineras av

Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi

Sjöborgen Svensk smakupplevelse och altenativt Blå zon liv och leverne i Småland Sverige

Citat

Allt började den 1.a oktober 2012, jobb ersätts av att leva livet till 100%

Slut citat

December 2016:

Sjöborgen prisas för sitt miljöarbete av Alvesta Kommun

Smak Av Sjöborgen är

Ett sätt för Sjöborgen att inspirera och dela med sig av livet som självhushållare

Sjöborgen öppnar för handelsplats


Framtidsvisionen är som den alltid har varit sedan Malin och Peter tog steget till att leva ett alternativt och självhusshållande liv 2012, de har och har alltid strävat att Sjöborgen skall vara en plats för ärliga smakmöten. Så även nu och in i framtiden!

De nya som rullar igång efter hand under sommaren 2021 är att en handelsplats öppnas för Smak Av Sjöborgen. Där kan du erhålla Sjöborgens smakhantverk så som marmelader, inläggningar och all sköns smaker från skog, mark och den Sjöborianska köksträdgården. Men även smaker från deras vänner uti vårt avlånga land, i dagsläget bl.a kaffebönor från

Vista Gårdsrosteri

Sjöborgen Alternativt leverne med Självhushåll i Småland Sverige
Sjöborgen Svenskt dryckeshantverk i Småland Sverige

Sjöborgens Dryckeri


Här hämtar vi smaker från skog, mark och den Sjöborianska köksträdgården för att göra en dricka till de många människorna, även smaksättningar till all sköns företag och kreatörer i kök, barer och dryckeshantverkare.

Föreläsningar


Att ta steget och gå sin egna smakfulla väg är få förunnat!

Sjöborgen föreläser gärna om Malin och Peters stapplande steg att bli självförsörjande, tankar om ekonomisk överlevnad, odling, mat och en alternativ livsstil som skapat uppmärksamhet i både media och i det politiska landskapet..

Låt Sjöborgen inspirera, ge dig tankar och idéer till din väg att förverkliga dina drömmar!

Sjöborgen Svensk gastronomi föreläser om alternativt leverne med självförsörjning i Småland Sverige
Sjöborgen Svensk gastronomi den goda måltiden och dryckeshantverk i Småland Sverige

Sjöborgens Måltidspplevelser


Efter rekordåret 2020 är utomhusrestaurangen där vi förmedlar vårt sätt att se på mat och smak tillsvidare förlagd i vila


// OBS! Gäller endast restaurangen! //

Vi lever vidare vårt liv 24/7 365 dagar om året.

Här är ledig plats för nästa idé, sammarbete och/eller smakfulla påhitt!

Sjöborgen Svensk gastronomi mat dryck till upplevelse i Småland Sverige

Sjöborgen porträtteras på Viaplay


I serien "Konsten att leva längre" på Viaplay får ni följa med till Världens Blå Zoner, där till hör Småland! I serien beskrivs och visas en livstil och livsfilosofi som är precis det sättet som Malin & Peter på Sjöborgen har valt att leva. I det sista och avslutande programmet får ni följa med och uppleva Sjöborgen tillsammans med Niklas Ekstedt..

Beställ och hämta


Företag / Privat

Vill du inhandla direkt från dryckeriet, inga problem. Avisera ditt besök för

att säkerställa att vi är på plats när

du kommer