Vad gör och erbjuder Sjöborgen

V

älkommen till Sjöborgen!

Smak av Malin och Peters liv och leverne

Allt började den 1 oktober 2012

En omväxling från jobb till att leva livet

Sjöborgen Gastronomi, Smak och Dryckeri i Småland, ett alternativt självhushåll liv och leverne i Sverige
Sjöborgen ett alternativt blå zon liv med svensk gastronomi och smakupplevelse i Småland Sverige

Vi lever ett liv utan arbetstid, vi äter det vi själv odlat, plockat och fött upp. Lever ett liv där återbruk ordnar vår välfärd. I dryckeriet och köket förädlar vi det odlingar, skog och sjö ger, I verkstad och snickerboa reparerar, tillverkar och konstrueras mycket av det som behövs. Vår passion för det vi gör berikas när du efterfrågar och inhandlar det Sjöborgen gör och erbjuder.

Sjöborgen Svensk smakupplevelse i Sverige
Sjöborgen Gastronomi, Smak och Dryckeri i Småland, ett alternativt självhushåll liv och leverne i Sverige
Sjöborgen ett blue zone life med ett alternativt självhushåll liv och leverne i Småland Sverige

En plats för Smak, Form och Design i Småland

Malin och Peter på Sjöborgen

Sjöborgen diplomater Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi

Oktober 2021

Sjöborgen diplomeras av Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi


För sitt enastående arbete att på olika sätt visa upp mat och dryck från Småland. Det började med en matdestination och nu satsar man på Sjöborgens Handelsplats och Sjöborgens dryckeri. De innovativa dryckerna från dryckeriet gör succé på restauranger och barer över hela Sverige.

Mars 2015:

Hederspris för Mat & Dryck i ‪‎Småland‬

av Ostkakans vänner

Augusti 2016:

Sjöborgen nomineras av

Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi

December 2016:

Sjöborgen prisas för sitt miljöarbete av Alvesta Kommun

Smak Av Sjöborgen är

Ett sätt för Sjöborgen att inspirera och dela med sig av livet som självhushållare

Handelsplats Sjöborgen öppet tisdagar 15 - 18:00


Framtidsvisionen är som den alltid har varit sedan Malin och Peter tog steget till att leva ett alternativt och självhusshållande liv 2012, de har och har alltid strävat att Sjöborgen skall vara en plats för ärliga smakmöten. Så även nu och in i framtiden!

De nya som rullar igång efter hand under sommaren 2021 är att en handelsplats öppnas för Smak Av Sjöborgen. Där kan du erhålla Sjöborgens smakhantverk så som marmelader, inläggningar och all sköns smaker från skog, mark och den Sjöborianska köksträdgården. Men även smaker från deras vänner uti vårt avlånga land, i dagsläget bl.a kaffebönor från

Vista Gårdsrosteri

Sjöborgen Svenskt dryckeshantverk i Småland Sverige

Föreläsningar


Att ta steget och gå sin egna smakfulla väg är få förunnat!

Sjöborgen föreläser gärna om Malin och Peters stapplande steg att bli självförsörjande, tankar om ekonomisk överlevnad, odling, mat och en alternativ livsstil som skapat uppmärksamhet i både media och i det politiska landskapet..

Låt Sjöborgen inspirera, ge dig tankar och idéer till din väg att förverkliga dina drömmar!

Sjöborgen Svensk gastronomi den goda måltiden och dryckeshantverk i Småland Sverige
Sjöborgen Svensk gastronomi den goda måltiden och dryckeshantverk i Småland Sverige

Sjöborgen porträtteras på Viaplay


I serien "Konsten att leva längre" på Viaplay får ni följa med till Världens Blå Zoner, där till hör Småland! I serien beskrivs och visas en livstil och livsfilosofi som är precis det sättet som Malin & Peter på Sjöborgen har valt att leva. I det sista och avslutande programmet får ni följa med och uppleva Sjöborgen tillsammans med Niklas Ekstedt..

Sjöborgens Dryckeri


Här hämtar vi smaker från skog, mark och den Sjöborianska köksträdgården för att göra en dricka till de många människorna, även smaksättningar till all sköns företag och kreatörer i kök, barer och dryckeshantverkare.

Sjöborgen Svensk gastronomi föreläser om alternativt leverne med självförsörjning i Småland Sverige

Till minne av Sjöborgens Måltidspplevelser


Så häftigt att känna i kroppen, rushen, trycket och glädjen...
Många känslor som virvlar runt när man känner att vi på egen hand gjort skillnad för så många människor med vår ideologi.
Sedan 2014 har har Malin och Peter skapat ett kök för smakmöten där råvaran, deras liv och leverne varit i fokus, framförallt livet!. Under dessa år har vi bevisat att det går att driva ett ställe utan att kompromissa på varken råvaror eller värderingar!
Med Covid19 har vi vuxit och blivit starkare för bl.a. vårt fokus på att leva livet, med rekordåret 2020 insåg vi att det är inte hållbart att vi två med fötterna på jorden och med filosofin att leva och förmedla vårt liv som självhushållare kan ta emot 5000 besökare i en utomhusrestaurang med 20 sittplatser och en vöntetid för att få uppleva Sjöborgen på som minst 3 månader. Det är inte hållbart för varken samhället, Sjöborgen eller Malins och Peters hälsa. Därför togs beslutet att det är dags att lägga vårt lilla skötebarn i VILA, lägga den i en vacker liten törnrosa sömn för att då och då plocka upp den och tända eldarna för endast speciella tillfällen. Att våga sätta ner foten är ingen lätt sak, framförallt då mycket känslor, tid och våra fyra händer har skapat denna Sveriges första godkända utomhusrestaurang.
Är så glada för alla möten, samtal och glädje som skänkt oss i restaurangen. en glädje som fyller våra hjärtan med goda minnen

// OBS! Gäller endast restaurangen! //

Vi lever vidare vårt liv 24/7 365 dagar om året.

April 2022 flyttade Månvind Krukmakeri in!

Lena mottog sitt mästarbrev med pompa och ståt i Blå Hallen i Stadshuset Stockholm

Fornhistoriska keramik med dess former och mönster, gör både replikas och gods som inspirerats av historiska fynd men fått min egen prägel. Lena arbetar i stengods och bränner än så länge i elugn, men har planer på att mycket snart bygga en vedbränd saltugn. Vedens påverkan och inverkan på glasyrer är magiskt. Jag har ett inre driv som gör att jag måste experimentera med nya former, nya färger och nya uttryck. En passion och förbannelse i lika delar eftersom varje steg i den keramiska processen ger en unik möjlighet för lycka och framgång men också lika chanser för misslyckande och förlust. En känslig balans som gör det omöjligt för mig att sluta gå till min studio och tillverka keramik.

Självklar srävar vi efter FN:s

17 mål för hållbar utveckling.


Just nu håller vi på att säkerställa och kvalitésäkra mål no:7

Sjöborgen Svensk gastronomi föreläser om alternativt leverne med självförsörjning i Småland Sverige

Beställ och hämta


Företag / Privat

Vill du inhandla direkt från dryckeriet, inga problem. Avisera ditt besök för

att säkerställa att vi är på plats när

du kommer

Sjöborgen Alternativt leverne med Självhushåll i Småland Sverige